Пресрелізи

22.10.2014 / 10:48

Зменшення норм споживання газу негативно вплине на малозабезпечених людей

Малозабезпечені мешканці Прикарпаття отримають нові рахунки за спожитий газ вже за цей місяць. З 1 жовтня людям, які користуються пільгами і субсидіями, а це понад 40% споживачів ПАТ «Івано-Франківськгаз», держава компенсовуватиме вартість газу в межах нових норм, затверджених Постановою Кабміну № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Відповідно до постанови уряду, норми споживання газу зменшені 1,5-2 рази. Тобто, соціально незабезпеченим споживачам доведеться або суттєво економити, або, якщо не впишуться в нові норми споживання – оплачувати решту газу за повною вартістю.

«Найбільше постраждають споживачі, які мають індивідуальне опалення – для них встановлено так званий коригуючий, а фактично, понижувальний коефіцієнт. Він  залежать від типу житла (приватний або багатоповерховий будинок) та від регіону.  Для Івано-Франківщини на потреби опалення в індивідуальних житлових будинках коефіцієнт становить 1,067, в багатоквартирних - 0, 508», – роз’яснює в.о. заступника голови правління з постачання та обліку газу Віктор Кедик.

Щоб не допустити перевищення норм, що може стати причиною накопичування боргу, в газовому господарстві радять до початку опалювального сезону вирахувати обсяг газу, на який буде поширюватись державна компенсація. Це можна зробити як самостійно, так і звернувшись за допомогою в абонентську службу ПАТ «Івано-Франківськгаз» свого районного управління.

Приміром, якщо раніше пільгова місячна норма учасника війни в опалювальний  період складала 711,3 куб. м. Споживачеві держава компенсовувала 50% від спожитого газу - 387,30 грн. З 1 жовтня  нова норма становить  лише 479,547  куб. м. і компенсація складатиме тільки 261,11 грн. Інші 50% спожитого в межах норми та 100% решти використаного газу оплатить споживач у повному розмірі. Тобто з введенням нових норм, держава компенсуватиме на  126,19 грн  у місяць менше.

Таким чином, постанова уряду несе в собі значні ризики та негативні наслідки, як для споживачів, так і для газопостачальних підприємств. Зокрема можливі проблеми з погіршенням платежів та накопиченням боргів, що призведе до виникнення соціальної напруги, оскільки ПАТ «Івано-Франківськгаз»  змушене буде відключати газопостачання боржникам.

Довідка:

Нові норми споживання природного газу для споживачів, у яких відсутні газові лічильники та щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №409):

Вид споживання природного газу

Одиниця виміру

Норма споживання

з 01.10.2014 року

до 01.10.2014 року

Плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання

6

9,8

Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання

9